Träna med vänner – fördelar och nackdelar

Om man känner att man inte får ut det man vill av sin träning, kan det vara en bra idé att hitta en kompis att börja träna med. Det finns nämligen flera fördelar med att träna tillsammans med en vän.

En av de mest omedelbara och uppenbara fördelarna är att man genom att träna tillsammans med någon annan blir tvingad att planera sin träning, och faktiskt hålla sig till planen. Är man själv är det lätt att tänka att man ska träna ”när man hinner” eller något annat vagt, vilket oftast resulterar i att träningen aldrig blir av. Om man ska träna med någon annan måste man istället bestämma en tid och plats för träningen och faktiskt dyka upp på tiden och platsen man har bestämt (om man inte vill vara en dålig vän).

Tränar man med någon man tycker om kommer det sannolikt inte heller att kännas lika tungt att ta sig till träningen, eftersom man kan se fram emot att träffa den personen. Dessutom kan man få hjälp med motivationen från sin vän, som kan peppa en när det känns tungt, och man själv kan peppa sin kompis i gengäld. Ytterligare en fördel med att träna tillsammans med en kompis är att man faktiskt får mer tid över i vardagen, i och med att man kombinerar träningen med socialt umgänge – istället för att lägga en timme på träning och en timme på att träffa kompisen, kan man slå två flugor i en smäll.

Rent träningsmässigt finns det också fördelar med att ha en kompis med sig i gymmet. De kan till exempel kontrollera att man håller rätt form i olika övningar, och passa en när man lyfter vikter. Dessutom kan kompisen kanske bidra med några nya övningar som man inte har provat förut. Det är alltid bra att träna så brett och varierat som möjligt, så om man känner att man har fastnat i en viss träningsrutin och alltid gör samma gamla övningar och set kan träning med en kompis vara det perfekta sättet att bryta sig ur rutinen och prova något nytt – kanske till och med en helt ny träningsform.

Vill man kan man också ge varandra ytterligare motivation att träna genom att sätta upp gemensamma träningsmål, och belöningar för när båda når målen. Kanske vill man åka på en resa tillsammans, gå på en oktoberfest, ta en spadag eller gå på en konsert med en artist som båda gillar? Om man har något att se fram emot tillsammans som kompisar kommer man sannolikt att peppa varandra ännu bättre.

Det finns dock inte bara fördelar med att träna med sina vänner. En nackdel som kan uppstå är till exempel att träningen blir mindre effektiv. Risken för detta är särskilt stor om man tränar med mycket nära vänner, då det är lätt att man börjar skämta och skoja bort träningen. Man bör därför överväga noga vilka vänner man tar med sig till gymmet eller träningspasset – de som är ens bästa vänner i övriga livet kanske inte är de bästa vännerna att träna tillsammans med.

morningtime-lite