Återhämtning efter träning

För att ens träning ska bli effektiv, och man ska uppnå de resultat man vill, är återhämtningen lika viktig som själva träningen. Utan återhämtning kommer träningen bara att leda till att man bryter ned kroppen, vilket i längden leder till förlorad muskelmassa. Det kan också få andra negativa effekter för kroppen, som försämrat immunförsvar.

För att undvika dessa negativa effekter, och dessutom återhämta sig så snabbt som möjligt, bör man påbörja återhämtningen direkt efter träningspasset genom att varva ned. Att varva ned innebär att man inte stannar och börjar slappna av direkt vid träningspassets slut, utan att man håller pulsen uppe en stund till (cirka 15 minuter) genom att till exempel jogga lätt eller trampa med lågt motstånd på en träningscykel. På det sättet får kroppen en chans att transportera bort slaggprodukter från musklerna, som mjölksyra, vilket kan bidra till mindre träningsvärk och snabbare återhämtning. Vill man behålla rörligheten i musklerna bör man också ta sig tiden att stretcha efter träningspasset. I samband med detta bör man också se till att dricka ordentligt med vatten, särskilt om man inte drack under själva träningspasset.

Så snart som möjligt efter träningen, gärna inom en halvtimme och absolut inom ett par timmar, bör man sedan äta något för att tillföra ny energi till kroppen. Det kanske viktigaste att äta direkt efter träningspasset är kolhydrater, eftersom detta avbryter nedbrytningsprocessen i kroppen. Sedan bör man också fylla på med protein, för att kroppen ska få de byggstenar den behöver för att bygga upp musklerna och göra den starkare. Denna process, varigenom kroppen reagerar på hård träning genom att bygga upp kroppen och göra den starkare, kallas superkompensation, och det är precis detta man vill uppnå genom träning och återhämtning; då kommer man gradvis att bli starkare och få bättre kondition, ett träningspass i taget.

En annan viktig komponent i återhämtningen är självklart vila. Det gör ingenting om man aktiverar sig måttligt, till exempel genom att ta en promenad, men i övrigt bör man se till att ens vilodagar verkligen är just vilodagar. En perfekt möbel för sådana dagar är en Fatboy, som man kan sjunka ned i nästan hur som helst. Du hittar flera möbler från Fatboy hos Sleepo.se, så att du kan hitta den som passar dig perfekt.

Man ska inte heller glömma bort den allra viktigaste vilomöbeln – sängen. Sömn är den del av återhämtningen som man måste ägna sig åt mest konsekvent; det räcker inte att man sover ordentligt natten efter ett träningspass, utan man måste se till att sova tillräckligt alla nätter. Detta kommer i längden att ge kroppen den energi den behöver för att prestera på topp under träningarna och hålla immunförsvaret starkt, så att man inte tvingas pausa i sin träning på grund av förkylningar och andra sjukdomar.

morningtime-lite