Motivation till att fortsätta träna

De flesta har flera gånger i livet haft höga träningsambitioner. Nyårslöftet att gå ner i vikt och bygga muskler brukar tyvärr vara glömt i mars efter två månaders träning. Gymkortet ligger sedan som ett dåligt samvete i fickan.

Att börja träna är sällan ett problem däremot är det många som har svårt att fortsätta med träningen varje vecka resten av livet. Ett stressig arbete, familjebestyr och andra intressen går före träningen som tyvärr lätt hamnar längst ner på prioriteringslistan. Att packa träningsväskan, transportera sig till gymmet, träna och duscha för att sedan åka hem igen kan ta flera timmar. Om du har långt till närmaste gym eller inte trivs med att trängas med andra är ett hemmagym ett bra alternativ. På www.gorillasports.se hittar du träningsutrustning för alla smaker och behov. Inred gärna ett rum med träningsbänkar och gym-maskiner.

Disciplin leder till motivation

Att gå och vänta på att motivationen ska dyka upp är inte det bästa sättet för den som vill bli vältränad. Istället handlar det om att bara göra. Planera varje vecka vilken typ av pass du ska träna och när du ska utföra passen. Se till att skriva in passen i din kalender och boka inte av dem om du inte är sjuk. Utför sedan passen även om du är trött och stressad. När du har tränat disciplinerat i några månader kommer det att gå allt lättare att utföra passen. Träningen kommer att ha blivit en vana och något du längtar efter. Plötsligt kommer du att känna dig motiverad till att träna och bli rastlös och irriterad om du missar ett träningspass.

Hitta tid till träning

För att bygga upp en träningsrutin krävs det planering. Gå igenom din kalender och se vilka tidpunkter under dagen som fungerar bäst för träning. Om du är morgonpigg är morgonträning ett bra alternativ. Lägg fram träningskläder kvällen innan och ta på dem så fort du har klivit ur sängen. Ge dig ut och promenera raskt eller spring en runda. Du kan även köra ett träningspass i vardagsrummet.

Om du inte vill träna på morgonen är ett annat tips att utnyttja lunchtimmen till träning. Packa väskan kvällen innan och ta med den till jobbet. Kom ihåg att förbereda en matlåda som går fort att äta för att inte lunchrasten ska bli alldeles för lång med både träning och en utelunch.

Om du har en kort lunchrast eller ofta har lunchmöten kan du passa på att träna direkt efter jobbet. Välj ett gym som ligger nära din arbetsplats och undvik att åka hem från jobbet innan träningen. Annars är det stor risk för att soffan lockar mer än hantlarna på gymmet.

Träningsmotivation är med andra ord något som byggs upp genom planering och disciplin. När du har kommit över den första tröskeln kommer träningen att bli något du längtar efter.

morningtime-lite