Bästa tipsen för löpning året om

På sommaren är det många som kommer igång eller hittar tillbaka till löpningen. Värmen, de ljusa kvällarna och ledigheten är alla bidragande faktorer till att det är lättare att löpträna på sommarhalvåret. Många känner dig frustrerade när hösten kommer för att de inte lyckas hålla igång med löpningen. Det är dock inte omöjligt eller särskilt svårt att hålla igång löpningen efter sommaren om du har viljan. Här ger vi dig de bästa tipsen för hur du kan fortsätta med löpningen under årets samtliga årstider.

Klä dig rätt

Uttrycket “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” passar väl in på löpning. När regnet visar sig utanför fönstret eller när termometern visar minusgrader är det lockande att stanna inne och kolla på en film eller serie istället. Alla som tränar vet hur bra det känns efter träningen. Detta gäller inte minst löpning. Efter ett löppass är du både mer rofylld, piggare och har mer energi än innan. Därför gäller det att inte låta väderleken stoppa dig från löppasset. Se till att ha löparkläder för alla väder så att du inte kan komma med några dåliga ursäkter. Bra kläder att införskaffa är bland annat:

  • En tunn mössa och vantar i material som kan andas. Satsa på funktionsmaterial istället för bomull eftersom det sistnämnda drar åt sig och behåller fukt vilket kyler ned dig. Även om det lockar att sätta på sig tjocka kläder när det är kallt ute bör du undvika det. Ett vanligt nybörjares misstag är att klä sig varmt vid vinterlöpning. Efter några minuters löpning kommer du snabbt att bli varm och du bör undvika att klä dig för varmt. Däremot är det viktigt att skydda öron och händer mot kylan. Hälften av kroppsvärmen försvinner från huvudet och därför är det viktigt med en mössa.
  • En väst är ett utmärkt plagg för att håll kroppen tillräckligt varm vid lösning under vinterhalvåret. Multifunktionella västar för man och kvinna kan användas för löpning, andra sporter och fritid. En väst underlättar överkroppens rörelser och är betydligt smidigare en jacka. Om det är regnar eller snöar kan du med fördel ha en tunn regnjacka under västen.
  • Reflexer är ett måste om du är ute i mörkret, i skymningsljus eller när det snöar. Det är svårt att upptäcka löpare och andra fotgängare i mörket. Reflexer är det bästa sättet att uppmärksamma bilister och cyklister på att du är där.
  • Broddar och dubbade skor kan behövas på halt underlag, men många använder samma skor året om. Det finns broddband som går att sätta på löparskorna för en relativt billig peng.

Sätt upp långsiktiga mål

Ha långsiktiga mål och följ en träningsplan året om. Kortsiktiga mål som en viktnedgång på ett visst antal kilon kommer inte ge långsiktiga förbättringar. Tänk istället igenom vad som är målet med din löpning och sätt realistiska mål därefter. Exempel på långsiktiga mål kan vara följande:

  • Klara av att springa ett lopp, exempelvis tjejmilen eller ett maraton.
  • Klara av att springa milen på en viss tid.
  • Springa ett visst antal gånger eller kilometer varje månad.
morningtime-lite