Kom igång med träningen – cykla

Träning och hälsa har alltid varit en mycket viktig del av många människors liv. En del människor tränar för att få ett bättre utseende, medan andra tränar ur ett mer hälsoperspektiv. Oavsett anledningen till att man tränar mår kroppen bättre och även psyket blir lugnare och mer stabilt.

Att träna för utseendets skull kan för vissa vara den drivande kraften till att komma iväg till gymmet. Inför sommaren är det många som vill känna sig bekväma i badkläder och det är därför inte ovanligt att de allra flesta gym är överfulla under våren. Ibland kan detta vara starten på en längre träningsperiod i livet och förhoppningsvis finner man anledning att fortsätta, även när badsäsongen är över.

För de som tränar för hälsans skull kan det ibland vara svårare att komma igång. Egentligen kan det vara svårt att förstå varför, men en anledning är att det kan vara så att hälsoanledningen inte syns utåt. Är man överviktig kan det även ha blivit en vana och man ser därför inte någon anledning att ta sig iväg.

Att skjuta upp träningen hjälper sällan. Är man inte intresserad av att spendera tid på gymmet finns det många andra bra träningsformer att använda sig av. Det kan t. ex. handla om att bege sig ut i naturen och vandra, eller varför inte hoppa igång på studsmattan i trädgården. Träning behöver absolut inte vara tråkigt och man kan med fördel välja den form man tycker bäst om. Ett mycket smart och enkelt sätt att få mer motion, samtidigt som man får bättre hälsa och värnar om miljön är att välja cykel framför bil.

Idag reser alldeles för många människor med bil, istället för att promenera eller använda sig av en cykel. Befolkningen har blivit mer och mer bekväm och detta resulterar inte bara i miljöproblem, utan även många hälsoproblem som kan uppstå. Cykling är en träningsform som passar de allra flesta människor och kan utövas av både vuxna och barn och Sverige har en hel del bra cykelvägar och cykelturer att använda sig av.

Som med allt annat är det viktigt att tänka på säkerheten när man cyklar. Ännu viktigare är det om man cyklar tillsammans med barn eller på trafikerade vägar. Man behöver se till att man har en godkänd cykelhjälm som sitter som den ska, men själva cykeln behöver också ses över. Här bör man se till att ha rätt typ av reflexer på cykeln och att hjulen är ordentligt fyllda med luft, kedjan bör sitta stadigt och sadeln och styret ska vara i rätt höjd för just dig. Cyklar man i terräng behöver man också se till att den cykelmodell som man har är lämpad för äventyret, medan en cykeltur i storstaden sällan kräver speciellt mycket.

morningtime-lite